GHITA MOCANU

>> marți, 23 noiembrie 2010

Gheorghe MOCANU.JPG
 Gheorghe (Ghiţă) Mocanu (n. 31 martie 1938Vâlcelejudeţul Bacău, d. 28 august 1993,Oneşti) a fost pictor, profesor de desen, iniţiatorul şi mentorul cercului de desen „Ion Diaconescu” din Oneşti.
S-a născut lângă Târgu Ocna, în satul Vâlcele, ca fiu al lui Grigore şi al Elenei Mocanu. După absolvirea studiilor liceale şi satisfacerea stagiului militar, între anii 1959 şi 1961, ca instructor artistic la Casa de Cultură Tg. Ocna, are prilejul să cunoască temeinic tradiţia folclorică a zonei, care îi va fi un permanent punct de reper în destinul artistic şi pedagogic. În 1965 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din cadrul Institutului Pedagogic Bucureşti, unde a studiat cu A. Secoşanu, V. Merica, N. Hilohi. În 1966 primeşte numirea ca profesor la catedra de desen a Şcolii Generale nr. 5 din Oneşti, unde, în acelaşi an, înfiinţează Cercul de desen „Ion Diaconescu”. În paralel, conduce clasa de grafică din Oneşti a Şcolii Populare de Artă – Bacău. Încă din primul an de profesorat se implică în viaţa cultural-artistică a zonei, participând la expoziţii de grup şi remarcându-se prin expoziţii personale cu o periodicitate cvasianuală. De-a lungul carierei se implică, împreună cu elevii pe care îi îndrumă, în proiecte UNICEF şi UNESCO, în urma cărora cercul de desen dobândeşte o binemeritată notorietate internaţională. În urma reuşitelor la concursul „Autori copiii” al revistei „Tribuna României”, va lega o strânsă prietenie cu poetul Petre Ghelmez.
Gheorghe Mocanu (1938 – 1993)
1938 – nascut la Tirgu Ocna
1965 – absolvent al Facultatii de Arte Plastice a Institutului Pedagogic Bucuresti. Profesor de desene la Scoala nr. din Onesti. Conducatorul Cercului de desen “Ion Diaconescu”.
- 30 expozitii personale la Onesti, Bacau, Iasi, Suceava, Resita, Slanic – Moldova, Piatra Neamt, Satu mare, Bucuresti
- Participari la expozitii colective ale Filialei UAP Bacau si Iasi
1973 – Expozitia republicana a cadrelor didactice
- Expozitia interjudeteana Bacau – Braila – Galati la Ateneul Roman Bucuresti
- Expozitia republicana de pictura si grafica Sala salles Bucuresti
1979 – Expozitia “Prezente culturale bacauane in capitala” – Muzeul Colectiilor
1984 – Expozitia personala – Teatrul Mic – Bucuresti
1987 – Expozitia la Bucuresti – sediul Uniunii Sindicatelor din Invatamint
1989 – Expozitia de acuarela la galeriile Municipiului Bucuresti
1990 – Expozitie de acuarela si ulei – Karlsrhue – Germania
1991 – Expozitie de acuarela si ulei – Fintanellato – Italia
1992 – Premiul I acuarela si premiul II ulei la expozitia anuala din Maclean Australia


0 comentarii:

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP