Dictionar de termeni - pictura in ulei

>> marți, 28 septembrie 2010



A plat



Clar pe clar


Clarobscur


Contre-jour


Crochiu


Culoare locala


Degradeu


Ebosa


Euritmie

Frotiu


Glasiu


Guasa


Laviu

Monocrom


Racursi



Sasiu


Sevalet

Sistem cromatic



Tenta

Ton

Valoare

Modelul RYB
Termen francez prin care se intelege asternerea uniforma a unei culori pe un suport (panza, carton etc), mod prin care se urmareste obtinerea reprezentarii unei suprafete plane sau reprezentarea in mod plan a celei de a treia dimensiuni a unui corp in spatiu.

Mijloc de a sugera un volum, fara a se recurge la contraste puternice de umbra. Se utilizeaza treceri intermediare de valori.

Imitarea efectului pe care il produce lumina pe suprafata unui corp, astfel incat unele parti sa ramana in umbra.

Umbra mai mult sau mai putin usoara sau deasa, pe care o arunca, pe suprafata dinspre privitor a unui corp, un izvor de lumina aflat in spatele sau deasupra acelui corp.

Desen rapid care indica in cateva linii trasaturile principale ale unei figuri, ale unui obiect, ale unui peisaj.

Culoarea propriu-zisa a unui obiect reprezentat, considerata in afara oricarei modificari rezultate de pe urma exercitarii asupra ei a actiunii luminii sau a umbrei.

Diminuarea intensitatii unei culori in cadrul procesului de clarobscur cu scopul sugerarii celei de a treia dimensiuni.

Primele indicatii trasate de pictor pe o panza sau de sculptor in blocul de material. Termenul defineste uneori o lucrare neterminata.

Imbinare armonioasa de proportii si linii.

Strat de vopsea opaca, aplicat neuniform si inegal peste un alt strat opac, in asa fel incat primul se intrevede prin cel de-al doilea.

Culoare diluata, amestecata cu un liant transparent si aplicata pe un strat opac. Creeaza o luminozitate puternica, datorita reflexiei luminii pe stratul mat, acoperit cu liantul transparent.

Vopsea alcatuita din 1/3 pigment colorat si 2/3 guma arabica. Culorile sunt mate si pentru a deveni luminoase li se adauga alb iar diluarea acestora se face cu apa.

Mod de a colora monocrom un desen prin tente cu tus diluat, sau cu o culoare de apa.

Pictura care nu utilizeaza decat o singura culoare asternuta in mod uniform. Numai asperitatile panzei pot modifica aspectul acestei culori.

Procedeu de redare a unui subiect in pictura, sculptura sau fotografie, micsorand dimensiunile prin efectul perspectivei, astfel incat extremitatile obiectului reprezentat par mai apropiate.

Cadru rigid folosit pentru fixarea panzei tablourilor in timpul procesului de creatie. Este inlocuit cu rama dupa finalizarea lucrarii.

Suport in general din lemn pe care pictorul fixeaza cartonul sau panza atunci cand picteaza.

Ordine de relatii de interdependenta intre culori, in conformitate cu proprietatile lor specifice de comportare. Fiecare artist isi alcatuieste propriul sistem cromatic capabil sa exprime optim viata interioara, subiectiva a acestuia prin intermediul culorilor.

Culoarea in diferitele ei ipostaze, fara interventia luminii sau a umbrei

Treapta mai inchisa sau mai deschisa a unei culori sub actiunea luminii sau a umbrei

Treapta mai inchisa sau mai deschisa a unei nonculori (alb sau negru)

Face referire la cercul cromatic al culorilor al lui Johannes Itten. Conform acestuia sunt considerate culori primare rosu (red), galben (yellow) si albastru (blue). 

0 comentarii:

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP